Broeder William Andrew Nyuki is kapucijnen broeder en priester uit Tanzania in Oost-Afrika. Sinds begin 2025 woont hij in het kapucijnenklooster in Velp in Nederland. Een gesprek over cultuurschok, zending en roeping.
Broeder William, als kapucijn uit Tanzania woon je sinds een paar weken in het kapucijnenklooster in Velp: Wat zijn je eerste indrukken van het land?
br. William Andrew Nyuki: Deze plek is gewoonweg prachtig, veel mooier dan ik me had voorgesteld. Ik ben erg onder de indruk. De cultuur, het eten, het weer, de levensstijl en de taal. Het is allemaal heel anders dan in mijn thuisland Tanzania. Wat het geloof en de kerk betreft, ben ik verbaasd over de grote kerkgebouwen en de kapucijnenkloosters. En toch is het kerkelijk leven hier in het land een ruïne, een trieste realiteit waar ik eerder alleen maar over had gelezen. Nu pas begin ik te beseffen en te begrijpen wat dit echt betekent.
Waarom besloot je naar Nederland te gaan?
Ik zou het omschrijven met het woord “liefde”. Uit liefde voor God, uit liefde voor mijn geloof, uit liefde voor onze kapucijnenorde, uit liefde voor wie ik ben.
Je komt uit Tanzania: wat mis je het meest?
Dat kan ik nog niet zeggen. De eerste paar weken kan ik alleen maar zeggen: ik ben hier met heel mijn hart en de dagen zijn lang. Er is nog niet veel tijd geweest voor heimwee.
En nu ben ik hier, in het jaar 2025, als missionaris in Nederland.
Waarom ben je kapucijn geworden?
Ik werd me bewust van de kapucijnen toen ik elf was. Door vele ontmoetingen groeide in mij het verlangen om deel uit te maken van deze gemeenschap. In 2009 begon mijn reis als kapucijn in een opleidingscentrum in Dodoma, Tanzania. In 2020 legde ik mijn eeuwige geloften af en beloofde ik kapucijn te blijven tot aan mijn dood. En nu ben ik hier, in 2025, als missionaris in Nederland.
Hoe ga je om met de taal?
Ik denk dat mijn taalvaardigheid enorm is verbeterd sinds ik hier ben. We hebben zorgzame leraren – en we horen de taal overal. Dat maakt het makkelijker om complexe en speciale klanken zoals “GHEEE” en “UIT” te leren (lacht).
Je hebt het al gezegd: Nederland is een geseculariseerd land. Wat betekent dat voor jou?
Nederland is Europa, een deel van de eerste wereld. Voor mij, afkomstig uit een derdewereldland, is het in het begin een schok. Alles is anders. Compleet anders. Natuurlijk heb ik onderzoek gedaan, dat is makkelijk dankzij internet. En toch: het meemaken, het ter plekke zien, dat is heel anders. Daarom is het des te belangrijker dat we de tijd nemen om ons hier vertrouwd te maken.
Ik heb het gevoel dat onze verschillen onze rijkdom zijn!
Je woont in het klooster met zes broeders uit vijf landen als een internationaal team: hoe vind je dat?
Het is prachtig als broeders met totaal verschillende achtergronden onder één dak samenkomen en een gemeenschappelijk leven leiden. Het gaat elke verbeelding te boven. Hier in Velp ervaar ik echt de rijkdom van ons charisma als kapucijnen. Ik voel dat onze verschillen onze rijkdom zijn!
Wat zijn je plannen in Velp?
Ik heb geen plannen. Mijn aanwezigheid hier is een antwoord op Gods roeping. Ik hoop en bid dat Gods genade mij zal leiden op mijn pad.
Het interview werd afgenomen door Tobias Rauser.