minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

Twee postulanten aangenomen in Salzburg

Goed nieuws uit Salzburg: twee mannen hebben besloten om toe te treden tot het postulaat van de kapucijnen. Simon Seifert komt uit Rosenheim/Duitsland, Peter Netzer komt uit Innsbruck/Oostenrijk. De Duitser en de Oostenrijker werden toegelaten tot de gemeenschap in een privé-ceremonie temidden van hun medebroeders. Als teken van hun opname kregen ze door broeder Thomas Schied drie symbolen overhandigd: een kleine icoon van Christus, de geschriften van Franciscus en het Franciscaanse Tau-kruis.

“Het postulaat is een tijd van beproeving,” zegt broeder Thomas, die de twee postulanten op hun reis begeleidt. De komende maanden zullen de postulanten hun eerste ervaringen met de orde opdoen en de gemeenschap leren kennen. “De focus zal liggen op de vraag: zal deze weg mij leiden naar een nieuwe vrijheid?” zegt br. Thomas.

“Boven alles staat de belofte van God: Wees niet bang. Ik ben er. Ik ga met je mee.” “Wat mij fascineert aan de kapucijnen is de combinatie van contemplatie, gemeenschap en sociale betrokkenheid. Dit jaar wil ik als postulant helder krijgen of ik echt geroepen ben om dit franciscaanse charisma te leven en kapucijn te worden,” zegt Peter Netzer, die eerder onder andere als zelfverdedigingstrainer heeft gewerkt. “Franciscus van Assisi wist in zijn tijd de boodschap van het Evangelie te leven en mensen eeuwenlang te inspireren. Mijn persoonlijke ontmoetingen met de broeders hebben me gesterkt op mijn pad,” zegt hij.

Simon Seifert studeerde psychologie en is gespecialiseerd in counseling. Hij zegt: “Ik werd geïnspireerd door de spiritualiteit van de kapucijnen. Ik kijk uit naar het leven in de gemeenschap en wil dit jaar mijn roeping nastreven. Ik ben enthousiast om te zien welke perspectieven zich openen.”

Het postulaat van de kapucijnen is verdeeld in twee fasen: De eerste fase vindt plaats in het kapucijnenklooster in Salzburg in Oostenrijk. In het tweede deel van het postulaat, dat in de herfst begint, zullen de jonge mannen samenwonen met broeders uit andere provincies van de orde in het kapucijnenklooster in Scandiano, Italië. “In dit eerste jaar zullen de postulanten ook Italiaans leren en zullen we hen actief ondersteunen,” zegt broeder Thomas.

De kapucijnennieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de kapucijnen en hun inzet? Meld je dan gratis aan voor onze maandelijkse KAPNEWS”. www.kapucijnen.com/nieuwsbrief