minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

Waarom de wonden? Pater Pio Dag in Meersel-Dreef

De jaarlijkse Pater Pio Dag vond plaats in Meersel-Dreef op 22 augustus 2024 met een grote opkomst. Enkele honderden mensen uit heel Vlaanderen en Nederland verzamelden zich voor de Eucharistieviering in het Mariapark bij het kapucijnenklooster.
Lees de preek van de delegaat br. Christophorus Goedereis:

Beste mensen. Ik heb een tijdje in Italië gewoond. En in Italië is er een mooi gezegde, en dat is: “Je weet niet of de Italianen nog in God geloven. Maar één ding is zeker: ze geloven allemaal in Pater Pio.”

Ik hou van dit spreekwoord. En ook wij zouden ons vandaag kunnen afvragen: Wat is het fenomeen van deze heilige? Hoezo trekt juist Pater Pio zoveel mensen aan?

We vieren vandaag het feest van een heilige die leefde van 1887 tot 1968. We vieren vandaag de gedachtenis van een heilige die op 16-jarige leeftijd toetrad tot de minderbroeders kapucijnen. De gedachtenis van een heilige die in 1918 (aan het einde van de Eerste Wereldoorlog) op 30-jarige leeftijd de stigmata van Christus ontving. Samen met de stichter van onze orde, de heilige Franciscus van Assisi, is hij één van de 13 zaligen en heiligen die de stigmata van de Heer droegen. En iedereen die zich in Pater Pio verdiept, realiseert zich al snel dat deze man niet altijd een zachtaardige, gemakkelijke en eenvoudige heilige was. Pater Pio was eerder een man met ruwe kantjes. Een man met tegenstrijdigheden. Een mysticus met religieuze extases. En de mensen die bij hem kwamen – die hoorden meestal niet uit zijn mond: “Ga zo verder, alles komt wel goed, ga je gang!” Nee, eerder het tegendeel: de mensen die bij hem kwamen werden wakker geschud. Ze werden opgeroepen tot bekering. Wat dat betreft, was Pater Pio gewoon heel direct en duidelijk.

Des te meer de vraag: Hoe kan het, dat deze kleine man niet alleen in Italië, maar over de hele wereld zo veel sympathie en verering ontvangt. Waarschijnlijk is hij de bekendste en populairste heilige überhaupt op dit moment. Maar hoe kan dat? Wat is het mysterie van Pater Pio?

Als u mij vraagt, broeders en zusters, dan ligt de fascinatie voor deze man niet in het feit dat hij zo’n interessant levensverhaal had. Als je het mij vraagt, dan ligt het geheim van Pater Pio niet in het feit dat je een heleboel mooie verhalen over hem kunt vertellen (zoals over de heilige Franciscus). Nee, het mysterie van Pater Pio ligt juist aan de andere kant van het leven. Aan de moeilijke kant. Aan de pijnlijke kant. Aan de kant waar je de mensen in hun diepste kern raakt.

Lange tijd werd Pater Pio niet eens serieus genomen, niet door zijn medebroeders en ook niet door de kerkelijke autoriteiten.

En misschien is dit precies het punt. Misschien zijn het daarom zijn wonden, zijn littekens, zijn stigmata dat wat hem zo menselijk maakt.

“Door Jezus’ kruiswonden getekend” – dit is het motto van deze Dag van Pater Pio hier in Meersel-Dreef. Prachtig uitgebeeld in de tekening van onze confrater en kunstenaar broeder Joe. Franciscus en Pio, de twee grote Franciscaanse heiligen die getekend zijn door de wonden van de Heer.

Maar zijn wij niet allemaal gewonde mensen? Mensen met littekens? Ieder van ons? Mensen die allemaal op de een of andere manier getekend zijn? Misschien niet door de stigmata op onze handen en voeten. Maar toch: getekend door de wonden van het leven? Door de littekens die andere mensen hebben achtergelaten – in ons hart, in ons hoofd en in onze herinneringen? En is niet de hele mensheid en de hele schepping gewond geraakt?

Een mensheid die op dit moment getekend is door 59 oorlogen wereldwijd. Laten we denken aan de oorlog in Oekraïne. Laten we denken aan de oorlog in de Gazastrook. En laten we denken aan de wonden, die soms ook wijzelf aan de schepping toebrengen.

Als ik kijk naar de wonden van de Heer en als ik mediteer over de wonden van de gestigmatiseerde heiligen, dan moet ik denken: aan de apostel Thomas. Jullie kennen dit verhaal allemaal.

De apostel Thomas die zijn vingers in de wonden van de opgestane Heer wil steken. En Jezus nodigt hem uit: “‘Kom, voel met je vinger aan mijn handen, en voel met je hand aan mijn zij. En wees niet langer ongelovig, maar geloof!” (Joh 20,24-29)

En ik heb me altijd afgevraagd waarom de apostel Thomas zijn handen op de wonden van de opgestane Heer wil leggen. Waarom zijn het juist de wonden? En niet het hoofd of het gezicht?

En het antwoord is heel simpel: de apostel Thomas wilde zijn vingers in de wonden van de Heer steken omdat hij onbewust geloofde, wat de profeet Jesaja al 800 jaar geleden had geschreven: “Door zijn wonden worden wij genezen”.

Omdat Jezus zelf door bloed en wonden ging was hij ook in staat om onze wonden te genezen. En de stigmata van de grote heiligen, die van Franciscus en Pater Pio, onthullen ons iets over precies dit mysterie. Over het mysterie, dat wonden en de verlossing bij elkaar horen. Dat liefde en lijden bij elkaar horen. Dat het leven van iederen – en de littekens, die het leven tekenen, bij elkaar horen.

Daarom – wat maakt deze Pater Pio zo populair? Het antwoord is heel simpel: in hem vinden wij: ons eigen, door littekens getekend en gewond, levensverhaal terug. En bij hem, bij Pater Pio kunnen we zien, wat er gebeurt als een gewond mens zich volledig aan God overgeeft.

Paus Paulus VI. heeft tijdens een internationale bijeenkomst van onze orde in 1971 tegen ons broeders kapucijnen gezegd:

“Kijk eens welke roem Pater Pio heeft verworven! Kijk eens wat een wereldwijde aanhang hij om zich heen heeft verzameld! En waarom? Omdat hij misschien een filosoof was? Nee! Omdat hij een wijs man was? Nee! Omdat hij een succesverhaal kon vertellen over zijn leven? Nee! Pater Pio ist zo bekend en zo populair, omdat hij nederig was. Omdat er zoveel misging in zijn leven. Omdat hij nederig de mis opdroeg. Omdat hij nederig de biecht afnam. En omdat, wat moeilijk uit te leggen is [zei de Paus], omdat hij een man was die getekend was met de wonden van Onze Lieve Heer – een man die daarmee ook de wonden van de mensen kende, een man van gebed en van lijden.”

Nog een keer: Wat is het mysterie van Pater Pio? Het antwoord is: Pater Pio heeft onze ogen geopend voor de andere kant van het leven. En hij heeft onze ogen ook geopend voor een andere wereld dan die welke we zien met onze gewone ogen: de wereld van onze ziel. Pater Pio heeft onze ogen geopend voor de geestelijke strijd en voor de beproevingen waar iedereen doorheen moet. Hij heeft onze ogen geopend voor mystieke vreugde en voor mystieke pijn. Pater Pio, hij heeft ons herinnerd aan het mysterie van Gods aanwezigheid in ons leven – niet alleen in de leuke dingen, maar ook in de pijn van liefde, in de littekens van ons eigen levensverhaal en in de wonden van de hele schepping.

Laten we op deze Pater Pio Dag hier in Meersel-Dreef ook de wonden en littekens van ons eigen leven en de wonden en littekens van deze wereld voor de Heer brengen – in de vaste overtuiging in wat de Schrift ons leert: “Door zijn wonden zijn wij genezen”.

De kapucijnennieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de kapucijnen en hun inzet? Meld je dan gratis aan voor onze maandelijkse KAPNEWS”. www.kapucijnen.com/nieuwsbrief