minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

Kapucijnenkloosters open voor bezoekers

Begin juni waren de kapucijnenkloosters in Meersel-Dreef en in Velp voor geïnteresseerden te bezoeken. In het kader van de manifestatie ‘Open Churches’, die op 2 juni in geheel Vlaanderen plaats vond, opende ook het kapucijnenklooster in Meersel-Dreef de deuren. De voltallige kerngroep van de parochie was ingeschakeld om de kleine honderd bezoekers te begeleiden die met of zonder begeleiding het klooster en het park konden bezichtigen. De begeleide toer bleek al vlug overvol en zo werden het drie begeleidde tours. 

De namiddag werd gevuld door een historisch overzicht, gegeven door broeder Kenny in de boerenschuur, het oudste plekje van het klooster. Bezoekers konden zich ook de nieuwe trap op wagen boven de sacristie, die hen in de Goldy play ruimte bracht, waar de plafondschildering bewonderd kon worden en waar Carolina een Godly play verhaal vertelde.

Frans Verheye stond klaar om de mensen doorheen de verborgen en vernieuwde hoekjes van het Mariapark te loodsen en Eliane, Els en broeder Kenny begeleidden direct na elkaar een rondgang doorheen kerk, gebedsruimte van de broeders en de authentieke pandgang van het oude klooster. In de gebedsruimte vertelden de gidsen over de beslotenheid die de kapucijnenorde kenmerkt en hoe dit mede vorm kreeg in de constructie van de gebedsruimte. Vol verwondering stelden bezoekers de aanwezigheid van het glazen kijkgat onder het tabernakel en de klankgaten achter de heiligenbeelden vast. Voor herhaling vatbaar zeiden de bezoekers!  

Een week later vonden in Nederland de door de Konferentie Nederlandse Religieuzen georganiseerde Open Kloosterdagen plaats. In heel Nederland namen op 9 juni een 30tal kloosters en abdijen deel, daaronder ook het Emmausklooster in Velp. De deelname van het Emmausklooster haalde zelfs de Vaticaanse media en in het Nederlands Dagblad werd het Emmausklooster als één van de interessantse deelnemende kloosters omschreven. Het was de eerste keer dat het Emmausklooster deelnam aan de Open Kloosterdagen en er werden iets meer dan 60 bezoekers geteld. De bezoekers konden kiezen uit een inleiding door broeder Christophorus  over de toekomstplannen rond het klooster en de Delegatie van de Lage Landen, een film met drie interviews met vroegere bewoners van het klooster waaronder broeder Macair Wegman die aansluitend met de bezoekers in gesprek ging. Verder werd een rondleiding door de kloostertuin door Joos van Gestel aangeboden en een presentatie over de toekomstperspectieven van religieus gemeenschapsleven in Nederland en Vlaanderen door Paul Wennekes. De kloosterwinkel en het atelier van keramiste Saskia Aertssens waren eveneens te bezoeken.

Het was een geanimeerde middag die afgesloten werd met een drankje in de historische refter van het klooster waarbij veel bezoekers één van de vier door brouwerij Wilskracht uit Ravenstein ontwikkelde kapucijnenbieren probeerden. Bij volgende Open Kloosterdagen is het Emmausklooster zeker opnieuw van de partij!

De kapucijnennieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de kapucijnen en hun inzet? Meld je dan gratis aan voor onze maandelijkse KAPNEWS”. www.kapucijnen.com/nieuwsbrief