minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

Gardiaan – nieuw kapucijns kloosterbier

Zondag 23 juni werd in het klooster van Meersel-Dreef het nieuwe kloosterbier ‘Gardiaan’ gepresenteerd, ontwikkeld in samenwerking tussen brouwerij Het Nest uit Oud-Turnhout en het kapucijnenklooster van Meersel-Dreef. De gardiaan (inderdaad!) van het klooster in Meersel-Dreef, broeder Kenny Brack stelt: “De belangrijkste voorwaarden voor ons in de samenwerking waren dat de kwaliteit uitmuntend moest zijn en dat het merk onze spiritualiteit en overtuiging respecteert en communiceert. Daar is Het Nest heel goed in geslaagd.”

Michaël Cordie van Het Nest toont het eerste flesje Gardiaan aan broeder Kenny. — © rr

Een atypisch bier – typisch kapucijns

Gardiaan is met 5,8 procent alcohol een atypisch bier in het segment van de blonde abdijbieren, zo stelt brouwmeester Gust Hermans van Het Nest. “De meeste bieren in die categorie liggen tussen de 6 en 6,5 procent alcohol. Wij voelden tijdens de ontwikkeling dat we niet zo veel alcohol nodig hadden om toch een volle, rijke smaak te krijgen. Een extra ‘dry-hopping’ geeft een fruitig fris kantje aan het bier.” Naar verwachting zal het niet bij Gardiaan blond blijven; onder de merknaam Gardiaan kunnen ook een dubbel, tripel of quadrupel volgen.

Fles met wolf, glas zonder voet

Designer Geert Rutten en broeder Jo Joyson, de beeldend kunstenaar van het klooster in Meersel-Dreef, maakten de tekening van Sint-Franciscus met de Wolf van Gubbio die op het label staat. Dit verhaal van Franciscus en de wolf (overigens ook te zien in één van de ruimtes van het franciscaans belevingscentrum in het klooster van Meersel-Dreef) is tekenend voor de spiritualiteit van de kapucijnen en mocht dus niet ontbreken op het label. Lander Wynants, de grafisch vormgever van brouwerij het Nest tekende voor een iconische blauwe letter G op het label. Commercieel directeur Michaël Cordie van Het Nest legde uit dat de meeste abdijbieren in een traditioneel kelkglas geschonken worden. “Wij vinden dat ons bier, dat toch een buitenbeentje is in dit segment, een unieker glas verdient. Vandaar dat het een glas is geworden zonder voet en met een creatieve bedrukking.”

Het eerste flesje bier werd in het klooster aangeboden en de kerkgangers van die ochtend konden meteen het nieuwe bier uitproberen dat zeer goed in de smaak viel. Voor wie er die zondag niet bij kon zijn, het bier is onder andere te proeven in Taverne de Zevenster, verbonden aan het klooster in Meersel-Dreef.

Voor meer informatie: https://www.gardiaan.be/

De kapucijnennieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de kapucijnen en hun inzet? Meld je dan gratis aan voor onze maandelijkse KAPNEWS”. www.kapucijnen.com/nieuwsbrief