minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

Nieuwe kapucijnengemeenschap in Eberswalde, focus op duurzaamheid:

De kapucijnen hebben een nieuwe vestiging geopend in Eberswalde in Brandenburg, ten noorden van Berlijn. Samen met het aartsbisdom Berlijn starten de broeders daar een project rond het thema “Duurzaam leven”.

Bernd Beermann en Samson Antony Chettiparambil wonen sinds begin dit jaar in de communiteit van Eberswalde, ten noorden van de hoofdstad Berlijn. In een gezamenlijk project met het aartsbisdom Berlijn willen de twee kapucijnen het lokale parochieleven en het leven in de gemeenschap organiseren met een gevoel van verantwoordelijkheid voor de schepping. “Concreet gaat het erom een proces op gang te brengen waarbij we nadenken over onze levensstijl en een duurzame verandering doorvoeren”, zegt broeder Bernd, die gepromoveerd is in scheikunde en biologie.

“In onze nieuwe vestiging in Eberswalde willen we ons vooral richten op de vraag hoe onze bijdrage als kerk aan het behoud van biodiversiteit eruit kan zien. Tegelijkertijd willen we een spiritualiteit verdiepen die zich niet alleen richt op mensen, maar ook op het milieu als geheel. Net zoals de stichter van onze orde, Franciscus van Assisi, eeuwen geleden formuleerde”, zegt broeder Bernd.

De parochie in Eberswalde staat op het punt een nieuw parochiecentrum te bouwen, dat na voltooiing plaats zal bieden aan maximaal vier kapucijnen. Broeder Bernd werkt als projectleider voor het project “Verantwoordelijkheid voor de schepping in de parochie” van het aartsbisdom Berlijn, broeder Samson is pastoor van de parochie van de Heilige Christophorus in Barnim, waartoe ook de parochie Petrus en Paulus in Eberswalde behoort.

Eberswalde is bijzonder interessant voor het project “Duurzame gemeenschap”, omdat de stadscampus van de “Universiteit voor Duurzame Ontwikkeling” in de onmiddellijke nabijheid van de katholieke kerk ligt. “De plaatselijke religieuze situatie, waar nog maar weinig mensen bekend zijn met de kerk, maakt ons ecologisch-sociale project hier in Eberswalde ook zo spannend,” zegt Bernd Beermann, die uitkijkt naar zijn nieuwe taak. Er wonen slechts 8.000 katholieken in het parochiegebied, dat ongeveer twee keer zo groot is als de stad Berlijn.

Bernd Beermann werd in 1968 in Werne geboren en trad in 1990 toe tot de Kapucijnenorde. Hij legde zijn eeuwige geloften af in 1996. Hij is afgestudeerd chemicus en bioloog en promoveerde in 2003 in de fysische chemie. Hij was milieufunctionaris van “Franciscans International” en directeur van het Bureau voor Gerechtigheid, Vrede en Ecologie van de Algemene Curie van de Kapucijnenorde in Rome. Bernd woont sinds 2012 in Münster en heeft daar jarenlang als gardiaan het klooster geleid. Hij is ook lid van de Provinciale Raad, het gekozen bestuursorgaan van de Duitse kapucijnenprovincie.

Samson Antony Chettiparambil werd in 1984 geboren in Kochin in de staat Kerala in India en trad in 2000 toe tot de kapucijnenorde.Hij legde zijn eeuwige geloften af in 2012.Na zijn toetreding tot de orde voltooide broeder Samson een studie theologie en filosofie en werd hij in 2012 tot priester gewijd. Sinds 2018 woont de kapucijn in Duitsland, tot eind 2023 in het kapucijnenklooster in Münster.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De kapucijnennieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de kapucijnen en hun inzet? Meld je dan gratis aan voor onze maandelijkse KAPNEWS”. www.kapucijnen.com/nieuwsbrief