minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

Jan de Groen, minderbroeder kapucijn

Geboren op:

Kapucijn vanaf: 1955

Gestorven op: 8 januari 2022 te Tilburg

Begraven op: Na de crematie op 15 januari 2022 is zijn as uitgestrooid op onze Gedenkplaats te Velp

Toen Jan 20 was, ging hij op bezoek bij enkele congregaties en hij voelde zich in het kapucijnenklooster in Den Bosch ineens zo vredig, dat zijn keuze bepaald was: in 1955 trad hij in bij de kapucijnen en kreeg als kloosternaam Silvanus. Jan de Groen is in veel huizen en kloosters dienstbaar geweest, vooral als portier, kok en koster. Hij was een flinke kerel en kon alles aan. Hij woonde na zijn vormingstijd te Udenhout, in Enschede, Den Bosch, Oosterhout, Handel en Helmond. Na enkele jaren in Eindhoven ging hij in 1972 naar het klooster aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam. Na de renovatie van het klooster-Den Bosch werd hij daar in 1991 portier. In 2002 ging hij naar Breda als portier en kok. Zijn gezondheid werd er niet beter op en hij kreeg allerlei ouderdomsklachten.

Hij genoot erg van klassieke muziek. Omdat het klooster-Breda ook gesloten zou worden, verhuisde Jan in 2012 naar Tilburg waar hij de nodige zorg zou kunnen ontvangen in het Kloosterverzorgingshuis. Hij tobde veel met zijn gehoor, kreeg vaak last van duizeligheid en jicht. Hij belandde in een rolstoel en ging steeds meer achteruit. Zijn lichaam was helemaal op toen hij op zijn 87ste verjaardag, op 8 januari 2022, vredig overleed.

Jan was een eenvoudige minderbroeder met een warm en zorgzaam hart. Daarmee is hij zijn broeders en anderen van dienst geweest. Jaarlijks ging hij naar lourdes om als brancardier de zieken te helpen en nabij te zijn. Hij was EHBO-er bij de Zonnebloem en was meer dan 100 maal bloeddoor en bracht aan vele zieken de communie. Jan hield van gezelligheid, maar als het te druk werd, door te veel werk of spanningen werd hij gauw emotioneel. HIj had een grote opmerkingsgave. Hij was altijd bereid om kleine zaken ter hand te nemen.

Jan had grote behoefte aan meeleven en persoonlijke aandacht. Die gaf hij zelf ook aan zijn broeders, aan de medewerkenden in onze kloosters en aan zijn dierbare familieleden. Met dezen ging hij graag op vakantie en bij veel gelegenheden was hij bij hen aanwezig. Zo is hij te midden van zijn broeders gestorven, een voltooid leven vol dienstbaarheid.

Moge hij rusten in vrede.

De kapucijnennieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de kapucijnen en hun inzet? Meld je dan gratis aan voor onze maandelijkse KAPNEWS”. www.kapucijnen.com/nieuwsbrief