minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

Frans Pallandt, minderbroeder kapucijn

Geboren op: 15 november 1943 te Tilburg

Kapucijn vanaf: 1962

Gestorven op: 12 juni 2023 te Tilburg

Begraven op: 16 juni op de Gedenkplaats van de kapucijnen te Velp

Frans Pallandt volgde de ambachtsschool in Tilburg en verlangde toen om kapucijn te worden. Hij vertrok naar het juvenaat in Nijmegen en ontwikkelde zich verder in technische vakken. Hij legde zijn professie af in 1965 en kreeg de kloosternaam Angelus.
In 1970 vertrok hij naar de kapucijnenmissie in West-Borneo. Op een filmpje van YouTube is hij te zien als een stralende enthousiaste jongeman. In Singkawang werd hij assistent van kapucijn Leopard Holling, in de leiding van de ambachtsschool. Daarna woonde hij op veel plaatsen zoals in Jangkang, Sanggau, Menjalin en Nyarumkop. Overal werkte hij voornamelijk en goed in het onderhoud van de gebouwen. Soms werd hij ook ingezet om een missionaris te vervangen die op verlof naar Nederland ging. Enkele jaren verbleef hij in Sorong, Papoea Nieuw Guinea, voor de bouw van een kerk. 
Frans was een man die graag met iemand meewerkte, maar hij was geen leider die de eerste verantwoordelijkheid kon dragen. 
Na 25 jaar als missionaris gewerkt te hebben in Kalimantan, kwam hij terug naar Nederland in 1995. Frans Pallandt woonde aanvankelijk in Den Bosch om het onderhoud aan de kloostergebouwen te verrichten. Later combineerde hij dat met het klooster-Tilburg en daar ging hij ook wonen. Het echte onderhoudswerk bleek te veel voor hem. Hij had plezier in kleinere klusjes, hij viel in als portier, hij was chauffeur voor de andere broeders, hij deed boodschappen en zette de refter klaar voor de maaltijden. Elke woensdag was zijn vrije dag. Hij ging jarenlang samen met Jan Wijnans op stap naar alleenwonende broeders en vooral naar Mariakapelletjes in Brabant, Limburg en Vlaanderen. Soms ging hij per trein Nederland verkennen. Die woensdagen, daar genoot hij van.
Frans raakte steeds meer geïsoleerd in de Tilburgse communiteit. Hij werd steeds zwakker, hij kreeg hartproblemen en werd stokdoof, zodat hij niet meer kon communiceren. Hij werd eenzaam. Hij had meer zorg nodig. Later kwam daar pijnlijke keelkanker bij, waaraan hij overleed op 12 juni 2023. 
Frans is altijd een vriendelijke en hulpvaardige broeder geweest. Zeker in de laatste jaren werd alles hem gauw te veel, en hij werd hierin extra gehinderd door zijn doofheid en eenzaamheid. Het was voor hem moeilijk om zijn verlangens en zijn gevoelens te uiten. Hij en zijn omgeving hebben daaronder geleden zonder elkaar hierin te kunnen helpen. 
Moge hij rusten in vrede. 
 

De kapucijnennieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de kapucijnen en hun inzet? Meld je dan gratis aan voor onze maandelijkse KAPNEWS”. www.kapucijnen.com/nieuwsbrief