minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

Richard van Grinsven, minderbroeder kapucijn

Geboren op: 1942 te Dinther

Kapucijn vanaf:

Gestorven op: 29 januari

Begraven op: Velp

Broeder Richard van Grinsven werd in 1942 geboren als Martien van Grinsven, in een boerengezin in Dinther. Broeder Richard was 60 jaar lid van de orde van de Kapucijnen en woonde maar liefst 56 jaar in de communiteit van Tilburg aan de Korvelseweg. Richard was reclasseringsambtenaar van de gemeente Tilburg en heeft dat werk 37 jaar gedaan. Daarnaast was hij bekend als dirigent van het Franciscuskoor en van het jongerenkoor Bimoza in Biezenmortel, waaraan hij meer dan 50 jaar verbonden was. Daarnaast was Richard ook dirigent van Cantal, het jongerenkoor van Alphen. Met beide koren werden verschillende buitenlandse reizen gemaakt, natuur naar Assisi maar ook naar bijvoorbeeld Spanje. 

Tot nu toe zijn 274 jongeren lid van Bimoza geweest, vaak waren van één gezin meerdere kinderen lid van het koor. Het werken met jongeren in deze, toch niet makkelijke leeftijdsgroep van 12 tot 25 jaar is in de geest van Franciscus meent Richard; “je zou het als een eigentijds apostolaat kunnen beschouwen, ze hebben allemaal het Onze Vader en het Weesgegroet geleerd, ze hebben leren zingen maar ook om voor elkaar klaar te staan. Dat zijn allemaal zaken die ik ze voor hun leven heb willen meegeven.”. Richard vond het belangrijk dat er voldoende gelegenheid was tot samenzang; het volk moet meezingen en het koor moet er plezier in hebben, dus qua tekst en muziek moet de lat niet te hoog liggen. 

Richard heeft zelf ook enkele liederen gemaakt die graag gezongen worden zoals een eigen versie van het Zonnelied van Franciscus, met meerstemmige zettingen. En het “Lied van vrede en vrijheid”, waarvoor Richard de melodie heeft gebruikt van een protestsong uit het Spaanse verzet ten tijde van Franco. Richard werd in 1997 opgenomen in de Genootschap van de Udenhoutse Broeder. In 2006 ontving hij een koninklijke onderscheiding voor zowel zijn werk als reclasseringsambtenaar als voor zijn inzet voor de verschillende koren. 

Broeder Richard is op 29 januari 2024 in het Tilburgse Elisabethziekenhuis overleden. Op zaterdag 3 februari 2024 was in de Kapucijnenkerk aan de Korvelseweg zijn drukbezochte uitvaart. Richard is begraven op de Gedenkplaats van de Kapucijnen in Velp bij Grave. 

Broeder Richard van Grinsven overleden

De kapucijnennieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de kapucijnen en hun inzet? Meld je dan gratis aan voor onze maandelijkse KAPNEWS”. www.kapucijnen.com/nieuwsbrief