minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

Henk Brands, minderbroeder kapucijn

Geboren op: 26 mei 1948 te Maasbommel

Kapucijn vanaf: 1992

Gestorven op: 01 januari 2024

Begraven op: 5 januari 2024, kloosterkerkhof in Velp

Hendrikus Marinus Brands werd op 26 mei 1948 geboren in de boerderij van zijn ouders in Maasbommel waar hij later zijn liefde ontwikkelde voor het land en de dieren die erop leefden. Zelf hield hij een tijd lang 60 schapen en bijen. Tijdens zijn militaire dienst was Henk in Suriname gestationeerd,  waarna hij in Het Wild bij Lith postbode werd.

Henk Brands kwam via de kapucijnen in Velp (NB) in contact met de orde en in 1992 trad hij daar in toen hij 44 jaar oud was. Zijn voornaamste motivatie was het bidden en het er kunnen zijn voor andere mensen. Binnen de orde heeft broeder Henk zich vooral bezig gehouden met de zorg voor zieken en de oudere hulpbehoevende broeders maar hij vond het niet makkelijk om te aanvaarden dat er steeds meer personeel van ‘buiten’ aangenomen moest worden en voelde zich daardoor minder nodig. Mede daardoor werd het communiteitsleven voor hem een steeds grotere opgave en uiteindelijk is Henk zelfstandig gaan wonen en werd lid van de zogenaamde Regiogroep Oost rond het klooster in Babberich. Vanuit zijn appartement bleef hij een zorgvuldige en liefdevolle verzorger en begeleidde hij broeders naar het ziekenhuis en verrichtte tal van kleinere en grotere diensten in en rond met name het klooster in den Bosch.  

In zijn laatste jaren groeide broeder Henk in religieus opzicht naar een diepere beleving maar hij bleef trouw aan wat hij als goed beschouwde. Halverwege 2023 werd hij ziek en kon niet meer voor zichzelf zorgen. In het kloosterverzorgingshuis in Tilburg heeft hij met toenemende pijnen en ongemak de laatste tijd van zijn leven in vrede doorgebracht. Op 1 januari 2024 is Henk Brands overleden. Hij is altijd trouw gebleven aan zichzelf en aan zijn dienstbaarheid aan de oude broeders. 

De kapucijnennieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de kapucijnen en hun inzet? Meld je dan gratis aan voor onze maandelijkse KAPNEWS”. www.kapucijnen.com/nieuwsbrief