minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

Br. Luc over het tweeledig beeld over broeders vandaag

Foto: Kapucijnen

“Hoe het vandaag voelt om een broeder te zijn heeft voor mij te maken met de diepere verbinding die ik met mensen kan leggen, hun eigenwaardigheid laten ontdekken en respecteren.

Op de dag van vandaag ben je als broeder kapucijn een vreemde aanwezigheid in de maatschappij. Sterker nog, een groep mensen weet zelfs niet meer wat religieus en kloosterleven betekent of vinden dit een verouderd en voorbijgestreefd (noodzakelijk) uitstervend ras. Veel van deze reacties zijn het gevolg van secularisatieprocessen en negatieve berichten over wantoestanden binnen verschillende geloofsgemeenschappen.

Anderzijds ervaar ik dat een grote meerderheid van mensen zoekt naar een luisterend oor met aandacht voor zingeving, begrip en nabijheid. Stilaan beseffen mensen dat de virtuele werkelijkheid van een digitaal gesimuleerde en geanimeerde wereld voorbijgaat aan de innerlijke nood (honger) aan spiritualiteit en diepere zingeving.

Wat maakt dat iemand de dag van vandaag een enthousiaste broeder kapucijn kan zijn?
Zelf haal mijn enthousiasme niet uit het voorgaan van liturgische diensten in volle of lege kerken. Mijn enthousiasme groeit met het besef dat alle mensen als (even)beeld van God geschapen zijn, niet zozeer als oer moment van het heelal maar wel als wonderbaar geschenk van alles wat bestaat. Wij zijn niet alleen ontvangers van dit geschenk maar we zijn ook een deel van het geschenk voor anderen.

Kapucijn zijn vandaag betekent broeder zijn van een bredere broederschap die cultuur en landsgrenzen overschrijdt.
Kapucijn zijn vandaag is samen zoeken om te getuigen van Gods almachtige liefde. Het is een opdracht om het ‘goddelijke’ te ontdekken in mijn medebroeder, dat iets oplicht van de sluier van Gods aanwezigheid.
Kapucijn zijn vandaag betekent liefdevol aanwezig zijn bij armen, zieken en gevangenen door hun menselijke waardigheid centraal te stellen. Het betekent op een eenvoudig manier aanwezig zijn en met weinig woorden getuigen van een eigen innerlijke vreugde. Kapucijn zijn vandaag betekent bidden en verbonden te leven met God die de oorsprong is van de eigen innerlijke vreugde.”

De kapucijnennieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de kapucijnen en hun inzet? Meld je dan gratis aan voor onze maandelijkse KAPNIEUWS”. www.kapucijnen.com/nieuwbrief