minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

Nieuw boek broeder Thomas Dienberg over ‘innehalten’

26 april 2024

“Even stilstaan”: eerbiedige verwondering en welzijn

Br. Thomas Dienberg en Arndt Büssing hebben het boek “Innehalten – Vom Einfluss ehrfürchtigen Staunens auf das Wohlbefinden” gepubliceerd. Het boek, uitgegeven door Pustet, is gewijd aan de invloed van eerbiedige verwondering op het welzijn.

Mensen hebben de ervaring dat ze in bepaalde situaties of op bepaalde plaatsen als bevangen stilstaan. Ze worden geraakt en ontroerd door een speciaal moment. Deze pauze wordt vaak geassocieerd met dankbaarheid, eerbiedige verwondering of ook compassie.

“Hierin drukt zich een spiritualiteit uit die ook van betekenis is voor niet-religieuze mensen. Want zulke zelftranscendente emoties hebben een positieve invloed op sociaal gedrag en idealen,” zegt broeder Thomas Dienberg, kapucijn en hoogleraar theologie van de spiritualiteit. Dit innerlijk teruggenomen worden, duidt op een levensbevestigende houding en uit zich ook in psychologisch welzijn en een engagement voor een rechtvaardiger wereld. “In moeilijke situaties helpt dit verwonderde stilstaan ons om bewust waar te nemen wat bijzonder is in het leven,” zegt br. Thomas.

Samen met Arndt Büssing, arts en hoogleraar levenskwaliteit, spiritualiteit en coping, heeft br. Thomas Dienberg het boek “Innehalten – de invloed van eerbiedige verwondering op het welzijn” gepubliceerd. De auteurs belichten psychologische, medische en theologische perspectieven op zich terug nemen en veerkracht.

Het boek is te koop in de boekhandel en in tal van online winkels.

Foto: Kapucijnen

Br. Thomas Dienberg
Hoogleraar theologie van de spiritualiteit aan de filosofisch-theologische universiteit van Münster (PTH) en doceert sinds enkele jaren aan universiteiten in New York, Rome en verschillende andere plaatsen in de wereld. Br. Thomas Dienberg is directeur van IUNCTUS, het competentiecentrum voor spiritualiteit in Münster.