minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

Franciscaans geïnspireerd kookboek en meer: “Klosterküche: Saisonal, unkompliziert und vielfältig”

EEUWENOUDE KENNIS VERS OP TAFEL! HET NIEUWE BOEK “KLOSTERKÜCHE” VAN HET KAPUCIJNENKLOOSTER IN MÜNSTER PRESENTEERT IDEEËN VOOR SEIZOENSRECEPTEN, REGIONALE GERECHTEN EN DUURZAAM LEVEN.

“In het klooster van Münster hing al langer het idee in de lucht om de dragende principes van onze tuin en onze keuken in boekvorm te gieten”, vertelt broeder Bernd Beermann over het nieuwe boek, dat hij samen met medebroeder Thomas Dienberg en de chef-kok van het klooster, Thomas Ahlers, heeft geschreven. Het gaat om het behoud van biodiversiteit en de duurzame productie van voedsel in de kloostertuin.

“Het idee heeft geresulteerd in een kookboek dat meer is dan zomaar een kookboek,” zegt broeder Dienberg. De drie auteurs proberen duurzaam gedrag in de keuken en de tuin te ontwikkelen vanuit een franciscaanse spiritualiteit. Recepten voor in de keuken en tips en adviezen voor het kweken van fruit, groenten en kruiden bieden hulp en begeleiding bij het bereiden van de gerechten.

Er zijn recepten voor elk seizoen die geschikt zijn voor alledaagse en feestelijke gelegenheden. Vegetarische gerechten zijn prominent aanwezig en laten zien dat vlees niet nodig is om lekker te koken. Alternatieve conserveringsmethoden, zoals fermentatie in het bijzonder, worden ook gepresenteerd. Er zijn ook suggesties voor seizoensgebonden dranken en sauzen.

Het boek wordt afgerond met portretten van planten en hun variëteiten.
“De weg van een spirituele basishouding naar de concrete realiteit van tuinbouw en keuken wordt niet alleen zichtbaar gemaakt in dit boek, maar kan ook een ervaring voor alle zintuigen worden als het gerealiseerd wordt,” zegt een opgetogen broeder Bernd.

Thomas Ahlers, Thomas Dienberg, Bernd Beermann

Thomas Ahlers, Thomas Dienberg, Bernd Beermann

Franciscaans geïnspireerd kookboek en meer: “Klosterküche: Saisonal, unkompliziert und vielfältig”
LV Verlag, 2022
ISBN: ISBN 978–3‑784‑3573-17
Prijs: € 32,-