minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

SINT AGATHA

Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

FOTO: KAPUCIJNEN

Het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven is een samenwerking tussen Nederlandse kloostergemeenschappen en heeft tot doel het beheer en de ontsluiting van de archieven, boeken en historische voorwerpen van ruim 100 orden en congregaties uit Nederland. Het centrum is ondergebracht in het kruisherenklooster van Sint Agatha en de collecties zijn op verschillende manieren toegankelijk. Onderzoekers kunnen archiefstukken en andere collecties raadplegen in de studiezaal van het centrum. In de zomermaanden is een deel van het klooster opengesteld voor publiek en kunnen bezoekers de kapel en een tentoonstelling bezoeken.

De Nederlandse provincie van de Minderbroeders Kapucijnen bracht in 2015 een groot deel – meer dan 200 meter – van hun archieven en bibliotheekcollectie over naar Sint Agatha. Vanaf 2024 wordt het bestaande archief aangevuld met onder meer de huisarchieven van Velp en Tilburg en het fotoarchief. Het Erfgoedcentrum bewaart sinds 2018 ook enkele historische voorwerpen van de Nederlandse Kapucijnen. Na sluiting van het klooster in Tilburg zullen er nog enkele objecten worden overgebracht.

Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
Voor meer informatie over het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven zie de website: https://erfgoedkloosterleven.nl/
Via de pagina ‘Collecties’ kunnen bijvoorbeeld afbeeldingen en beschrijvingen van voorwerpen en gedigitaliseerde foto’s worden gevonden.

Voor de archiefinventaris van de Minderbroeders Kapucijnen zie: https://proxy.archieven.nl/1212/1994BE4B2A114D6DA123FA967CB1ECA4

De kapucijnennieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de kapucijnen en hun inzet? Meld je dan gratis aan voor onze maandelijkse KAPNEWS”. www.kapucijnen.com/nieuwsbrief