minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

minderbroeders kapucijnen

eenvoudig • franciscaans • leven

Tilburg

Kapucijnencollectie Universiteitsbibliotheek Tilburg

FOTO: KAPUCIJNEN

De Universiteitsbibliotheek van Tilburg heeft een Kapucijnencollectie van zo’n 80.000 titels. In 1967 waren de Minderbroeders Kapucijnen betrokken bij de oprichting van de toenmalige Theologische Faculteit Tilburg. In 1975 besloten de Kapucijnen hun boekenbezit (met uitzondering van de meest kostbare werken) over te dragen aan de nog jonge Theologische Faculteit Tilburg om de bibliotheekcollectie verder vorm te geven. In 1998 werd besloten om ook hett laatste gedeelte over te dragen: incunabelen (gedrukt vóór 1501), postincunabelen (gedrukt tussen 1501 en 1540) en moderne handschriften (15e – 18e eeuw).

Deze Kapucijnencollectie omvat van alles wat de paters verzamelden voor hun eigen persoonlijke gebruik, maar ook voor de opleiding van mensen in hun orde en voor het werk dat ze veelal in het onderwijs deden. Het is geen doelgerichte collectie, maar veeleer een verzameling van wat al dan niet toevallig in de verschillende kloosters terechtgekomen is. Het zijn vooral boeken die intensief gebruikt zijn en de meeste zijn bescheiden uitgaven zonder veel opsmuk – zoals dat bij de orde past. Inhoudelijk bevat deze collectie dus niet alleen heel wat theologische, kerkhistorische en liturgische boeken, maar ook veel literatuur (en lectuur) uit de eerste helft van de 20e eeuw, en heel wat schoolboeken uit die periode.

Alle publicaties in deze collectie zijn ontsloten via WorldCat en worden bewaard in gesloten magazijnen. Raadplegen of lenen kan door lid te worden van de bibliotheek. Wenst u meer informatie, neem dan gerust contact op met Library Support.

Kapucijnencollectie Universiteitsbibliotheek Tilburg https://www.tilburguniversity.edu/nl/campus/brabantcollectie/over/kapucijnencollectie

De kapucijnennieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de kapucijnen en hun inzet? Meld je dan gratis aan voor onze maandelijkse KAPNEWS”. www.kapucijnen.com/nieuwsbrief