Klaas Blijlevens: God, een liefdesverhaal

de minnemystiek van Ruusbroec (1293-1381)
De mystiek van Ruusbroec
De minnemystiek van Ruusbroec Klaas Blijlevens raakte in contact met Ruusbroec in 1990. Vanaf toen heeft hij zich erin verdiept. Zijn kennis heeft hij in vele weekenden meegedeeld aan anderen. Dit boek is daarvan de weerslag.
In de middeleeuwen speelt Vlaanderen een grote rol op gebied van spiritualiteit en mystiek. Er ontstaan daar een eigen stroming, met vrouwen als Hadewijch, Lutgart en Beatrijs.
Ruusbroec is het hoogtepunt daarvan. Hij is een christelijk mysticus. Met warmte en diepte verwoordt hij de rijkdom van het christelijk geloof. Hij blijft in de realiteit.
Hij schrijft in Brussel zijn hoofdwerk de Bruiloft, De Brulocht. Hij komt in gesprek met een kluizenaar, en daaruit volgt een nieuw boek, De Blinkende Steen.
In zijn laatste boek, zijn elfde, vertelt Ruusbroec wat hij onder ┬┤schouwend leven┬┤ verstaat. Het belangrijke is voor hem niet mediteren, lezen, overwegen, maar over leven in liefde zoals die door Jezus werd beleefd en verkondigd.
De teksten van Ruusbroec verstond Klaas Blijlevens eerste maar half. Door zich erin te verdiepen werd hij uitermate geboeid en toegewijd. dit wenst hij ook de lezers toe.
Zie verder bij Spiritualiteit.

of naar onze homepage