Nieuws en jubilea in 2018

Philippus Philippus Het voormalige gebouw van de missieprocuur is vanaf 20 juli het nieuw bestuurscentrum van de Nederlandse kapucijnen.
Het adres is: Custodie van de Nederlandse kapucijnen, Korvelseweg 165, 5025 JD Tilburg
De e-mailadressen blijft onveranderd.
De nieuwe telefoonnummers zijn:
Custos013-537 55 93Piet Hein van der Veer
Economisch adviseur013-537 55 92L.M. Bert de Veer
Secretariaat013-537 55 95Ingrid van der Heide
Secretaris financiën013-537 55 94Francine Pertijs
Rein Lomme overledenRein Gosewinus Lomme Op 15 juli 2018 overleed onze broeder Rein Lomme in het Kloosterverzorgingshuis te Tilburg.
Lees verder...
Klooster Den Bosch Op 1 augustus 2018 hebben de kapucijnen na meer dan 400 jaar het klooster in Den Bosch verlaten. De franciscanen met andere groepen bewonen dan het Stadsklooster San Damiano.
Zending weekendbegeleiders In Den Bosch zijn op zondag 29 oktober 2017 nieuwe begeleiders van de kloosterweekenden gezonden. www. kloosterweekend.nl is de naam voor wat vroeger oriëntatie heette.
Generale Overste benoemt Piet Hein van der Veer tot eerste custos De Nederlandse provincie is veranderd in Generale Custodie. Op 16 juni heeft Generale Overste Mauro Jöhri met generaal raadslid Pio Murat in Tilburg Piet Hein van der Veer tot custos benoemd, samen Antoon Mars en Ad Vermeulen als raadsleden.
Klooster Breda, Schorsmolenstraat Breda Vandaag meldt: De gemeente Breda en Stichting Het Klooster hebben overeenkomst ondertekend, die een nieuwe invulling van het klooster aan de Schorsmolenstraat mogelijk maakt.
Stichting Het Klooster wil er een woon- en werkgemeenschap voor drie professionele begeleiders en twaalf bewoners vestigen: mensen die willen re-integreren in de maatschappij.
Er komen in het klooster een eenvoudig restaurant, een oefenruimte voor circusartiesten, taartenbakkerij met verkooppunt, verhuur van vergaderruimtes, een bed en breakfast en een theetuin.
De tuin wordt opengesteld voor publiek. Het klooster wordt enigszins verbouwd.
Stichting Het Klooster geeft aan dakloze mensen een plek om aan hun toekomst te werken. "Een combinatie van ambacht, cultuur en horeca doet recht aan waar de kapucijnen voor staan", aldus initiatiefnemer Paul Brockhus van Stichting Het Klooster.
Met Kap en Koord 2017, 3 Het nieuwe nummer van met Kap en Koord is uit. Zie voor de inhoud Lees verder
Valentius van der Putten Op 27 februari 2017 overleed in Denekamp in het verzorgingshuis van de zusters van Denekamp onze medebroeder Valentius van der Putten, minderbroeder kapucijn. Hij is op 4 maart 2017 begraven op de Gedenkplaats van de Nederlandse kapucijnen in Velp (NB).
Lees zijn In memoriam...
Provinciedag 12 januari 2017 Op 12 januari kwamen alle broeders bij elkaar om te bespreken wat de degradatie naar Custodie voor de Nederlandse kapucijnen betekent.
Tegelijkertijd werd er besproken wie voorgesteld gaan worden als nieuwe Custos en de twee Raadsleden. De laatste dag van februari zijn de geheime stembiljetten verzonden naar Rome.
Op 3 december 2016: presentatie de Geschiedenis van de Nederlandse kapucijnen door Prof. Dr. Jan Jacobs. Het uitstekend gedocumenteerde en leesbare boek werd in de kapucijnen kerk in Den Bosch gepresenteerd. Prof. Dr. Jan Jacobs heeft er 5 jaar aan gewerkt, samen met Corrie Vervest. Bijna 300 mensen waren aanwezig, velen waren de lezers van Met Kap en Koord.
Will van de Ven Op 18 november 2016 is Will van de Ven (1956-2016) overleden. Zij was van 2012 tot 2016 als adviseur lid van het bestuur van de kapucijnen. Door haar scherpzinnige en bescheiden, maar intens meevoelende manier van leven en doen, heeft zij achter de schermen veel goeds gedaan. Moge zij rusten in vrede.
Lees verder voor de tekst van het gedachtenisprentje Dit is in *.docx-formaat.
Wim Snik is op 15 november in den Bosch overleden. Op 15 november overleed in het Jeroen Boschziekenhuis te Den Bosch onze broeder Wilhelmus Germanus Snik. Lees zijn In memoriam...
Mauro Jöhri bezoekt Nederland De Generale Overste heeft begin november de Nederlandse kapucijnen bezocht. Hij werd vergezeld door Pio Murat, het Generale Raadslid voor Europa. Zij hebben kloosters in Tilburg, Den Bosch en Velp bezocht. Tijdens de ontmoeting in Tilburg kondigde Mauro Jöri aan dat de Nederlandse provincie het beste kan teruggeschaald worden tot Custodie. De mogelijke consequenties hiervan worden door het bestuur van de provincie onderzocht.
Jacques Wijnen is op 26 oktober 2016 in Tilburg overleden. Op 26 oktober 2016 overleed in Tilburg in ons verzorgingshuis onze medebroeder Jacques Wijnen, minderbroeder kapucijn.
Hij is begraven op de Gedenkplaats van de Nederlandse kapucijnen in Velp (NB).
Lees zijn In memoriam
Pauline Higler nieuwe adviseur van het bestuur Nadat adviseur Will van de Ven wegens een zeer erstige ziekte afscheid heeft moeten nemen, heeft het bestuur in Pauline Higler een nieuwe adviseur van het bestuur gevonden. Pauline Higler was o.a. betrokken bij de organisatie Porticus.
Ed van den Berge schreef boek over zijn leven Will van de Ven schreef een recensie op de site van de KNR Lees verder...
Kees van den Muijsenberg publiceerde boek over zenmeester Ryokan Een recensie staat op de website van de KNR Lees verder...
Klooster Velp in nieuwe fase Klooster Velp in nieuwe fase. Lees verder bij Klooster Velp
Tekeningen van Philippus Een tweede collectie van tekeningen van Philippus is te vinden via Kunst van Philippus
Ze hebben als onderwerp missie, opleiding van de kapucijnen en verschillende typen kapucijnen.
Levensloop van broeder Mauro Jöhri Sinds van 2006 is broeder Mauro de generale overste van de kapucijnenorde. Een korte levensbeschrijving van hem leest u op Mauro Jöhri, levensloop

Contact