Water in Tunesië

Water, water

Het woord water wekt veel verschillende associaties en gevoelens bij me op. Goede en slechte herinneringen en beelden. Ik had nog nooit van een tsunami gehoord, maar nu is dat dicht bij. Wie erg ziek is, denkt aan zijn verdroogde tong en aan het vragen om water.
Je denkt aan verdrinken en aan leven, aan rivieren in het land die vergiftigd zijn door industrie en varkens.
Ik denk aan mooie wolken waaruit het regent, heerlijk of vervelend; aan de sneeuw en de vliegende hagel.
Ik zie het waterbed waarop je geen doorligwonden krijgt. Het heerlijke water waarin je kunt zwemmen. De plantengroei en de oerwouden, waar het altijd vochtig is. Ik denk aan de tranen van bitterheid, geluk en teleurstelling.

Op al die menselijke ervaringen van wassen, groeien en vernietigd worden berusten de religieuze symbolen en de verhalen, zoals dat van de Doortocht door de Rode Zee.
Je hoeft geen dichter te zijn om bij water veel te voelen opborrelen. Laat ze opkomen, die fijne, intieme momenten die te maken hebben met water, toen je dreef, toen je dorst had, toen je zwom, toen je gedoopt werd, toen het mei was, toen je vuil was...
Doop beschouwt het water als een levengevende rivier, waar je alleen niet over of doorheen durft. Je kunt bang zijn voor de onbekende diepten van de rivier of voor het water van de angst zelf. De rivier blijkt even diep te zijn als je angst. Wanneer je zeker weet dat de rivier te diep is, dan is hij dat ook. Wanner je je een andere zekerheid kunt permitteren, dat de rivier geen bedreiging is, dan kun je erdoor of zelfs op het water lopen.
Er staat niet wat er staat, er vloeit niet wat er vloeit. Als we kanker zeggen bedoelen we angst. Als we water zeggen, bedoelen we vrede of onheil. Als we God zeggen, bedoelen we een wereld - iemand misschien wel - die we met ons meedragen, maar waaraan of aan wie we moeilijk woorden kunnen geven. Water kan ons helpen meer over onszelf en over God te vertellen dan we zonder die beelden zouden kunnen.

=== phv ===


Meditaties rond Sociaal


Arm en rijk
Ashanti-symbool
Carry: Koninginnen van de nacht
De dood van mijn moeder
Engel in de winkel
Globalisering
Internationale
Koningin
Mantelzorg
Missie
Onderweg
Pattaya
Scheffers: Aankijken
Scheffers: Asshak
Scheffers: Dokwerker
Scheffers: Geen plaats voor hem
Scheffers: Hans
Scheffers: Kameel
Scheffers: Pasen
Stop Aids Nu
Storm
Vlieg
Vogelpest
Waarom?
Warmte geven
Water

Meditaties over andere thema's


Antonius
Bidden
Bijbel
Clara
Franciscaans
Gedichten
Islam
Kapucijns
Mensen
Mieke van Baal
Oecumene
Sociaal
Vrede