Anshi, De jager

Warmte geven, Anshi de jager

Een jager op doorreis brengt de nacht door bij de alleenstaande moeder van de twaalfjarige Erken. De opstandige jongen pakt het geweer van de jager en pleegt in de nacht een winkeloverval. Hij brengt daarmee zichzelf danig in de moeilijkheden. De wolvenjager ontfermt zich over de jongen en neemt hem mee de bergen in. Samen maken ze zware tochten door de verlaten steppen van Kazachstan. Erken wordt ingewijd in de wetten van mens en natuur. Hij groeit tot volwassenheid. Als hij vijf jaar later zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten, zet hij het leven van de door wolven gedode jager voort.
Dat is het verhaal van de indrukwekkende film Anshi, de Jager, van de Kazachstaanse regisseur Serik Aprimov.

In het uitgestrekte en praktisch onbevolkte Kazachstan is alleen de jager een echt vrij mens. Mensen in de kleine dorpen en ook de herders zijn dat niet. Hun vrijheid is beperkt, omdat ze afhankelijk zijn van dieren. Daarom vraagt in de film een echtpaar aan de jager hun jonge baby te zegenen. Ze hopen dat hun kind ook jager wordt en de vrijheid vindt.
De jonge Erken moet leren bij de dieren een koude adem te hebben. En als hij terug gaat naar de mensen, moet hij warmte kunnen geven. Aanvankelijk heeft hij koude handen en een koude adem. Na terugkeer van zijn verblijf in de bergen kan hij warmte geven als hij zijn door koude bevangen moeder terugvindt. Hij weet haar te redden met zijn lichaamswarmte.


In Kazachstan bestaan de woorden sociaal en beschaafd niet. Maar als iemand goed in de omgang is, heeft hij een warme adem. Als hij zich asociaal gedraagt, dan heeft hij een koude adem.
Levensadem, adem die tot leven wekt. Zo begint het levensverhaal van de bijbel ook. Welk een contrast met onze verstikkende problemen door de luchtvervuiling.

Jan W. Scheffers +, kapucijn


Meditaties rond Sociaal


Arm en rijk
Ashanti-symbool
Carry: Koninginnen van de nacht
De dood van mijn moeder
Engel in de winkel
Globalisering
Internationale
Koningin
Mantelzorg
Missie
Pattaya
Scheffers: Aankijken
Scheffers: Asshak
Scheffers: Dokwerker
Scheffers: Geen plaats voor hem
Scheffers: Hans
Scheffers: Kameel
Scheffers: Pasen
Stop Aids Nu
Storm
Vlieg
Vogelpest
Waarom?
Warmte geven
Water

Meditaties over andere thema's


Antonius
Bidden
Bijbel
Clara
Franciscaans
Gedichten
Islam
Kapucijns
Mensen
Mieke van Baal
Oecumene
Sociaal
Vrede