Opstaan

Pasen: OPSTAAN

Hij was de laatste 'stadsbeeldhouwer' van Middelburg. Jarenlang werkte hij hier aan het herstel van beelden, pinakels en spuwers van het in de oorlog verwoeste stadhuis. Peter de Jong had een groot en gezellig atelier. Altijd koffie en aan het einde van de middag een pilsje. We spraken er vaak samen over 'het' beeld, dat de kern van de blijde boodschap kon uitdrukken. Ook zijn leerlingen deden mee in die gesprekken. We waren het erover eens, dat het traditionele kruisbeeld meestal slechts één kant van die boodschap weergaf, de dood en niet het leven.
Toen belde Peter de Jong me op: "Kom eens kijken, want ik heb iets gemaakt.Ik ben benieuwd wat je ervan vindt."
In het atelier stond een klein beeldje, met een grote krachtige uitstraling. Een mens die omhoog komt uit een geknielde houding. Iemand die opstaat uit wat hem klein hield. Ik hoorde de evangelische boodschap: "Sta op en ga!"
Dat was precies de uitbeeldingvan hetgeen we zochten en waarover we gesproken hadden. Opstanding, opstand, Pasen.Je niet laten neerdrukken, maar opstaan. Een modern kruisbeeld, goede vrijdag en pasen ineen.
Peter de Jong gaf me het beeldje omdat ik zo enthousiast reageerde. Hij heeft er nog enkele exemplaren meer van laten gieten. Die mocht ik cadeau doen aan mensen, waarvan ik vond dat ze het verdienden. Aan echte opstandelingen.

=== Jan W. Scheffers +, kapucijn ===


Meditaties rond Sociaal


Arm en rijk
Ashanti-symbool
Carry: Koninginnen van de nacht
De dood van mijn moeder
Engel in de winkel
Globalisering
Internationale
Koningin
Mantelzorg
Missie
Pattaya
Scheffers: Aankijken
Scheffers: Asshak
Scheffers: Dokwerker
Scheffers: Geen plaats voor hem
Scheffers: Hans
Scheffers: Kameel
Scheffers: Pasen

Meditaties over andere thema's


Antonius
Bidden
Bijbel
Clara
Franciscaans
Gedichten
Islam
Kapucijns
Mensen
Mieke van Baal
Oecumene
Sociaal
Vrede