Asshak bij de Touaregs

Asshak in de woestijn

In het leven van de Toearegs in de Sahara is alles op asshak terug te voeren. Daardoor weet dit nomadische volk zich staande te houden in een gebied van extreme hitte en kou. Het is hun fundamenteel respect voor elkaar, voor anderen en voor alle levende wezens.
Ulrike Koch maakt hiervan in haar documentaire film "Asshak, Tales from the Sahara" een intiem portret van een adembenemende schoonheid. Daarvoor verbleef zij een aantal maanden bij de Toearegs in het Aïrgebergte in het doodarme Niger. Gesprekken met de verhalenverteller van het volk en met de maraboet (de religieuze moslimleider) maken duidelijk welke belang er wordt gehecht aan rituelen en aan de asshak. Ook wordt er gezongen, onder begeleiding van de imzâd, een eensnarig instrument.

De speelster zegt: "Het spelen op de imzâd versterkt asshak. Het geeft je hart moed zodat je absoluut geen kwaad kunt doen. Tijdens het luisteren vergeet je al het slechte en denk je juist aan het goede en mooie. Wat goed is voor mensen, dat is asshak."
Alleen vrouwen mogen de imzâd bespelen. Zij zorgen er ook voor dat het nageslacht onderwezen wordt. Deze vrouwen mogen dan wel het hele jaar door bij hun eenvoudige tenten blijven, de geiten hoeden en zorgtaken vervullen: ze worden hoger geacht dan de mannen.
Vrouwen zijn dan ook niet gesluierd. De mannen, die met hun kameelkaravanen rondreizen, moeten wel een gezichtssluier dragen. Ook dat is asshak.

Wij kunnen van deze asshak, de waardige spirituele houding van de Toearegs jegens alle leven, nog veel leren.

=== Jan W. Scheffers, kapucijn ===


Meditaties rond Sociaal


Arm en rijk
Ashanti-symbool
Carry: Koninginnen van de nacht
De dood van mijn moeder
Engel in de winkel
Globalisering
Internationale
Koningin
Mantelzorg
Missie
Pattaya
Scheffers: Aankijken
Scheffers: Asshak

Meditaties over andere thema's


Antonius
Bidden
Bijbel
Clara
Franciscaans
Gedichten
Islam
Kapucijns
Mensen
Mieke van Baal
Oecumene
Sociaal
Vrede