Pattaya en het meisje

Het evangelie in de bordelen van Pattaya, Thailand

In de badplaats Pattaya in Thailand hebben de christelijke Michelle Lopez en de boeddhistische Lampa een centrum "Fountain of Life" opgericht in een beruchte bordelenbuurt. De vrouwen die daar werken, zijn meestal afkomstig uit het arme Noorden van Thailand, velen onder dwang of misleid.
Thailand, een boeddhistisch land, heeft kleine christelijke gemeenschappen. Het evangelie kan overal gelezen worden. Er zijn vele projecten waar aandacht voor gevraagd wordt.

Wat mij opviel in de beschrijving van de projecten in de bordelen van Pattaya, is dat het geven van taalles aan de soms zeer jonge meisjes zo belangrijk is in het zelfbewustzijn van de meisjes. Ze kunnen dan met hun klanten spreken en onderhandelen, ze begrijpen hun toestand beter, de kans op harde onderdrukking wordt kleiner.
Wij kunnen ons bijna niet meer voorstellen wat het is om ergens te zijn waar je afhankelijk bent en de taal niet spreekt. Als wij als toeristen naar een land gaan, vinden we het vanzelfsprekend dat ze daar ons gebroken Engels verstaan en begrijpen. Wij zijn de geldbrengers en ze moeten maar voor ons lopen. Toeristen zijn de slechtste vorm van menselijk bestaan, denk ik vaak. Van afhankelijkheid is pas sprake als er iemand ziek wordt en je van de dokter en de plaastelijke gebruiken afhanklijk wordt. En dan wordt er wat afgekankerd!

Deze missiemaand kan helpen ons bescheiden te maken en afhankelijkheid van andere mensen te zien, te waarderen en onze eigen afhankelijkheid als een gave te zien...


Meditaties rond Sociaal


Arm en rijk
Ashanti-symbool
Carry: Koninginnen van de nacht
De dood van mijn moeder
Engel in de winkel
Globalisering
Internationale
Koningin
Mantelzorg
Missie
Pattaya

Meditaties over andere thema's


Antonius
Bidden
Bijbel
Clara
Franciscaans
Gedichten
Islam
Kapucijns
Mensen
Mieke van Baal
Oecumene
Sociaal
Vrede