Symbolen

Islam

De islam

Sinds de Middeleeuwen is dit teken, de wassende maan die hiernaast in rood is afgedrukt, het symbool van de Islam.
Islam betekent 'overgave'. Bij fundamentalisten ontaardt dit vaak in "overheersing" in plaats van overgave, te verstaan als overheersing over anderen in naam van Allah. Stickers zoals "our blood is Islam blood", of het dragen van gezichtssluiers werken, bedoeld of niet, provocerend en ze roepen verzet op en hier en daar zelfs angst.

De beste manier voor de christenen om met Islamieten samen te leven heeft Franciscus van Assisi ons geleerd. Ongewapend en onverschrokken trok hij in 1219 dwars door de linies van de strijdende Kruisvaarders en Saracenen, om persoonlijk bij de bevelvoerende Sultan op bezoek te gaan. Men zegt, dat ze toen samen gebeden hebben.

Paus Johannes Paulus II is in dat spoor van Franciscus verder gegaan. Tot drie maal toe heeft hij reeds de leiders van de grote wereldgodsdiensten -waaronder de Islam- uitgenodigd, om in Assisi te komen om samen te bidden.
Door samen iets te doen, leren wij elkaar kennen. Dit zal dan hopelijk tot wederzijds begrip en waardering leiden. En samen bidden is meer dan zomaar samen iets doen. Zo kan een goede voedingsbodem ontstaan voor vruchtbare verdere dialogen, onder andere met de Islam. Dit zal dan een bijdrage leveren tot een vreedzame samenleving met minder negatieve vooroordelen en een oprechte liefde en "overgave aan Allah", die Liefde is.
Liefde overwint alles. Insja'Allah.

== Een vriend, Een minderbroeder kapucijn ==


Naar www.kapucijnen.com

Meditaties rond islam

De islam
Ibn Arabi
Moslimgebed om vrede
99 namen van God 1
99 namen van God 2
99 namen van God 3
Nasroeddin
Ramadan

Meditaties over andere thema's


Antonius
Franciscaans
Clara
Bidden
Bijbel
Islam
Sociaal
Bidden
Vrede
kapucijns
Mieke van Baal
Gedichten