De gelovige Thomas

Meditatie - Bijbel

De gelovige Thomas

De leerlingen en de Elf zitten bij elkaar. Ik denk dat ze nog bang zijn. Geloof neemt angst niet weg, maar als je medestanders hebt, is de angst uit te houden.

Het geloof en het ongeloof van Thomas lijken te zeggen dat leven niet zonder wonden kan. Hij wil niet geloven in een man zonder littekens. Littekens hebben hun eigen geschiedenis. Wanneer ben je ze opgelopen? Hoe lang heb je ze verborgen? Hoe leer je ermee te leven?

Littekens kunnen je leven ernstig aantasten, zoals de littekens in je gezicht na een brand. Littekens kunnen zo moeilijk te dragen zijn, dat je niet meer durft te gaan zwemmen of zomerkleding dragen.

In een lichaam, maar ook in een gezin, op school of in een organisatie kunnen mensen elkaar littekens bezorgen, zelfs zoveel dat leven overleven wordt. Ouders, kinderen, managers kunnen dat heel goed. Soms zijn zij blind voor de littekens die verstoorde verhoudingen opleveren. Dit geldt ook voor de kerken.

Van Thomas kunnen we leren, dat er geen verrijzenis, en geen geloof is zonder littekens, zonder pijn. De geleden pijn kan leiden tot een nieuw verstaan van mensen, van jezelf en van God.

== phv ==

Naar www.kapucijnen.com

Meditaties rond Meditatie - Bijbel

De bijbel, liefde
Emmaus
Emmausgangers
Handen
Heilige Familie
Kerstmis: een reisverhaal
Klaagliederen 1
Klaagliederen 2
Klaagliederen 3
Klaagliederen 4
Klaagliederen 5
Klaagliederen 6
Lied van de liefde
Psalm 23
Psalm 90
Psalm 121
Psalm 126
Psalm 128
Psalm 131
Psalm 131a
Psalm 139
Psalm 142
Psalm: waarom?
Sara en Abraham
Spreuken
Gelovige Tomas
Vossen hebben holen

Meditaties over andere thema's


Franciscaans
Clara
Bidden
Meditatie - Bijbel
Sociaal
Islam
Vrede
kapucijns
Mieke van Baal
Gedichten