Maandbericht

Maandbericht juni 2016

Beste broeders en zusters,
Deze maand ben ik te laat met mijn maandbrief. De belangrijkste reden hiervoor is dat tijdens de bestuursvergadering van 6 juni onze adviseur Will van de Ven, na slecht nieuws van haar huisarts, de vergadering verliet. De volgende dag meldde Will dat ze een ernstige ziekte heeft en voorlopig haar taken moet neerleggen. Het bericht dat Will heeft geschreven lezen jullie in de korte berichten.
Wij zijn als bestuur behoorlijk aangeslagen door dit bericht. We hebben intensief contact met Will en vragen om jullie gebed voor haar en haar gezin.
Deze week kijken wij in een extra vergadering hoe we met de ontstane situatie verder moeten.
Het bestuur wordt wel getroffen door ziekte! Eerst moest Jan Snijders het bestuur verlaten wegens gezondheidsproblemen en nu is Will voorlopig uitgeschakeld.
Er is ander belangrijk nieuws voor onze broederschap. De franciscanen nemen ons klooster in Den Bosch over. Het is wel droevig dat we weer een klooster moeten opgeven. Maar ik ben blij dat het een religieuze bestemming krijgt. De franciscanen zijn onze naaste familie. Ook de broeders in Den Bosch, die het meest getroffen worden door het besluit om Den Bosch te vervreemden, toonden hun voldoening dat het klooster en de kerk een religieuze functie behouden.
Er moet nog van alles gebeuren, maar de eerste stappen zijn gezet. Er zullen nog werkgroepen gevormd worden en veel extra besprekingen gehouden worden. We zullen de situatie van de Bossche broeders goed in het oog houden. Deze week heb ik hierover al een eerste overleg met Carli en Philippus gehad.
Dan gaan missieprocurator Jo Veldkamp en ik volgende week naar Tanzania. We worden vergezeld door Theo van Leeuwen. Eigenlijk zou Henk Brinkhof ons vergezellen. Hij zou afscheid gaan nemen van het land en de mensen. Maar hij durft het niet aan vanwege zijn gezondheidstoestand. Misschien zal hij later gaan als hij zich wat veiliger voelt. Jo en ik gaan nu namens de Nederlandse kapucijnen afscheid nemen van een missie waar wij vele jaren hebben mogen werken. Twee van onze broeders liggen begraven in Tanzania. Wij zullen als het mogelijk is hun graven bezoeken. Novatus is begraven in Dar es Salaam, dat zal dus wel lukken, Eustachius is op een behoorlijke afstand van Dar es Salaam begraven. We weten niet of zijn graf nog bestaat. Hij is immers al in 1993 gestorven in Mtimbira. We blijven een dag of veertien in Tanzania en in die tijd neemt Bertus mijn taken waar.
In mei heb ik veel last van mijn rug gehad. Ik heb weer met een kruk moeten lopen. Mede in verband met mijn gezondheid heb ik besloten mijn woning in Tolkamer te verlaten. Ik heb in het centrum van Zevenaar een appartement met een lift gevonden. Binnenkort horen jullie mijn nieuwe adres.
Met broederlijke groet, Gerard Remmers, provinciale minister.of naar onze homepage