Maandbericht

Maandbericht april 2016

Beste broeders en zusters,
Deze maand moesten we afscheid nemen van twee medebroeders. Begin april overleed Rigobert Kuipers en op het eind van de maand Jan Kampschreur, twee broeders die weliswaar een hoge leeftijd mochten bereiken, maar die we toch maar moeilijk kunnen missen.
Het valt me op hoeveel van onze broeders aanwezig zijn wanneer we afscheid van een medebroeder nemen. Bijna alle broeders die mobiel zijn, komen om hun overleden medebroeder de laatste eer te bewijzen. Ondanks het gemis van een medebroeder zijn het warme afscheidsvieringen.

Begin april heb ik een bezoek gebracht aan Theo Jansen in Loppiano (bij Florence). Ik had geen enkel idee wat ik kon verwachten in Loppiano, maar ik werd aangenaam verrast. Er heerst een open sfeer, niet enkel in het huis waar Theo met enkele andere mensen van de Focolare-beweging woont, maar overal in de gemeenschap waar ik kwam. Ik ben er niet lang geweest, maar heb toch heel wat mensen ontmoet. Ik had boeiende gesprekken met een Belgische professor van de universiteit aldaar, met een Zwitser die vormingswerk voor het Focolare doet, met een Italiaanse kunstenaar die nog in Nederland heeft gewerkt. Ik bezocht een avondviering in de grote, moderne kerk, met een paar honderd gelovigen. Het was een heel boeiende ervaring.

Verder waren er de gebruikelijke vergaderingen en bijeenkomsten. We hebben veel gesproken over de toekomst van ons klooster in Den Bosch. Ik besef dat de broeders daar onderhand meer willen weten. Ze zien allerlei mensen in het klooster rondlopen en horen maar niets. Ik hoop op korte termijn hierover meer uitsluitsel te geven. Deze zaak is belangrijk, vooral voor de broeders die nu nog in het klooster wonen. Ik herhaal: we gaan niet weg uit Den Bosch voordat voor iedere broeder een goede woonruimte gevonden is. De meeste broeders opteren voor ons klooster in Tilburg en daar zijn echt nog niet voldoende kamers vrij.
Halverwege deze maand kreeg ik weer last van mijn rug. Ik had bekende uitstralingspijnen naar mijn linkerbeen. Zitten en liggen ging wel, maar lopen en vooral staan was erg pijnlijk. De fysiotherapeut adviseerde me dringend om rust te nemen en bijvoorbeeld niet naar de CENOC in België te gaan. Ik heb me daaraan gehouden en nu aan het eind van de maand voel ik dat de rust me goed heeft gedaan. Maar ik ben er nog niet.
Bestuurslid Bertus Bus is naar de CENOC-bijeenkomst geweest. In diezelfde week was onze procurator Jo naar Reutte in Duitsland voor een bijeenkomst met andere kapucijnen-procuratoren.
Ik hoop spoedig weer helemaal de oude te zijn.
Broederlijke groet, Gerard Remmers, provinciaalof naar onze homepage