In Memoriam

Petrus Johannes Gerardus (Albuinus) Leenhouwers Piet Leenhouwers

Geboren: 1 juni 1929 te Helmond.
Intrede bij de kapucijnen: 30 augustus 1947
Gestorven: 8 november 2007 te Tilburg.
Begraven: 14 november op het kloosterkerkhof van de kapucijnen te Tilburg.

Piet Leenhouwers trad in bij de kapucijnen en kreeg de kloosternaam Albuinus. Hij studeerde in Rome summa cum laude af, en werd docent filosofie aan de eigen kapucijnenopleiding in Helmond.
Hij was een zeldzaam begeesterde en energieke duizendpoot. Hij heeft aan duizenden mensen les gegeven, en zo een belangrijke bijdrage geleverd aan de spiritualiteit van de kerkmensen, zowel leken als religieuzen.
Hij werd in 1975 voor het eerst gekozen tot provinciale overste in Nederland. Hij betekende ook veel voor de franciscaanse spiritualiteit in Nederland en bij de Nederlandse kapucijnen.
Hij doceerde op grote opleidingen, pastorale scholen, de theologische faculteit in Tilburg, was hoogleraar wijsbegeerte namens de Radboud-stichting aan de Technische Universiteit Eindhoven , maar gaf ook duizenden lezingen aan kleine mensen die zich wilden laten inspireren. Steeds wist hij studenten te boeien en met hen en de grote filosofen in gesprek te gaan.
Hij publiceerde gemakkelijk en veel, boeken, tijdschriften, dictaten, colleges. Zijn enthousiasme was aanstekelijk. Zijn eenvoud en humor waren meeslepend. Binnen en buiten de kapucijnengemeenschap was hij lid van veel commissies en besturen.
In de weekenden vierde hij liturgie in de buurt van Tilburg, 40 jaar lang in Lage en Hooge Mierde en in Hulsel.
Iedereen kende hem als "Pietje", zo ondertekende hij ook zijn informele brieven. Daaruit spreekt de nabijheid tot de mensen die hij uitstraalde en die hem ten deel viel, omdat hij niet simpel, wel eenvoudig was.
In september werd hij bediend. Tot op het laatst is hij actief gebleven. Zijn echte ziekbed duurde niet lang. Hij stierf, omgeven door zijn familie en medebroeders.
Moge de Eeuwige hem rust en vrede geven.
Hij is begraven op 14 november op ons kloosterkerkhof in Tilburg.

of naar onze homepage