De Noord Europese Kapucijnen Conferentie, CENOC

In dit onderdeel CENOC zijn tot nu toe drie artikelen: Wat is de CENOC (deze pagina), artikel van Bühlmann en artikel over de vorming

De CENOC

Kapucijnenprovincies in Europa kleiner

De grootste kapucijnenlanden bevinden zich niet meer in Europa, maar in Zuid Amerika en Azië
Daarom is in 2004 een samenwerkingsverband van de oude provincies in Europa opgericht, CENOC genaamd. Daarvan maken 12 Europese provincies deel uit. De getallen zijn het aantal kapucijnen van medio 2014:

  1. Duitsland (184), sinds 2013 1 provincie
  2. België/Vlaanderen (72)
  3. Engeland (30)
  4. Ierland (130)
  5. Frankrijk plus België/Wallonië (240)
  6. Malta (90)
  7. Nederland (78)
  8. Tirol - Innsbruck (65): sinds 2007 1 provincie: Oostenrijk
  9. Zwitserland - Duits (160)- Italiaans (27)- Frans (46)

De oude verbanden zijn nu commissies: Assemblée des provinciaux d'expression française (ADEFCC), The European English-Speaking Capuchin Provinces (EECC), Arbeitsgemeinschaft Deutschsprachige Kapuziner (ADK) en onze eigen PNVB (Provincies van Nederland en Vlaams-België).

CENOC

Deze Conferentia Europea Nordico Occidentale Cappuccinorum (Noord-West Europese Kapucijnen Conferentie) komt twee maal per jaar bij elkaar. De secretaris is Bernd Beermann. De Generaal Bestuurder voor de CENOC is sinds 2013 de Franse kapucijn Pio Murat

Ieder land en taalgroep geeft op de jaarbijeenkomst een overzicht van de stand van zaken ineigen regio.
In mei 2005, gedurende de eerste bijeenkomst, hield de Zwitserse kapucijn W. Bühlmann (klik door) een boeiend betoog over de kapucijnen in het moderne Europa. Walbert Bühlmann is in april 2007 overleden.
De hoofdthema's zijn het pastoraat om 'roepingen' te vinden. De gezamenlijke inleidende vorming. De publiciteit. De spiritualiteit. De secularisatie en de solidariteit inzake geld en inzake uitwisseling van kapucijnen.

* De Vlaamse kapucijnen hebben tijdens hun kapittel in februari een nieuw bestuur gekozen:
Adri Geerts, Kenny Brack, Gust Koyen, Luc Vansina en Marcin Derdziuk. In het midden staat de generale overste Mauro Jöhri.
Nieuw bestuur Vlaanderen

Meer informatie
In januari 2006 hielden zes kapucijnen-specialisten een kleine conferentie over de vorming van nieuwe kapucijnen in Europa. De belangrijkste punten hieruit leest u op onze website in Conferentie over vorming.

In dit onderdeel CENOC zijn tot nu toe vier artikelen: wat is de CENOC, artikel van Buhlmann, de vorming (2006) en CENOC in 2007

of naar onze homepage